У наше село го правим така:
Мляко( ...на баба 4.5%) 400 г - вода( чешмяна, минерална, маркучова) кафяна чаша с връх - 90 г. Посолява се здравичката. Бабите слагат и малко хлебни трохи. Чесънът - с пресата - направо в таратора. Краставицата се кълца последна - да 'рупа - може и на вьорнер - на ситна слама. Ливва се малко олио, слънчогледово и ако е по-жълто, по-добре. Ръси се копър, макар някои да му слагат джоджен - пак става. Кубче лед, ако ще шашкате свекърва/ тъща.
Мине ли през хладилник краставицата се отпуска и не ми харесва.
Мързеливият начин е: в съда на пасатора се слага кофата мляко и краставицата на едри парчета, скилидка-две чесън, СОЛТА, НИкаква вода. Пасатора - на max - става Green Floyd. Разлива се в чаши, капва се малко олио ръси се копър, бучка-две лед. Бучи се една сламка със завой и - кой каквото пие
Тая гьоч напълно замества бульона трезве, особено през лятото, кога има крещящ дефицит на това вещество