Jasen написа:
Може да праска и по 1 т. Улкопрол дн. + Алмагел - 3 по 1 м. л. + 3 по 1 т. Бусколизин. Най - добре сутрин обед и вечер по 1 с. л притеснение от най - силното на гладно (тя си го знае защо)

.
( Курабийке, как беше тараторът, който ти изпратих по Червения Шапчо?) Ама верно имало такъв таратор!!! Без краставици!!!
Хе, хе, ами като изключим факта, че и двамата се направихме съвсем добронамерено на пишман-доктори, въпросът с названието таратор може да се дискутира...
Според мене, всяко название определя съдържанието на това, което ще готвиш.
Не може да се каже "таратор" на нещо, което не е.
Например, махаме краставицата - вече не е таратор, а иска друго название.
Ако махнем киселото мляко, също, защото има т.н. жътварска чорба или жътварски таратор, което е вода с оцет и чесън.
Скоро дадох такъв пример: Ако завия руска салата в марулево листо, това сърма ли е?
И без това сърмите са поне 6-7 вида, не е необходимо да увеличаваме произволно това количество.
Според мене сърма е всяка плънка, с месо, кайма или постна, която се завива в някакво листо, вари се и става за ястие или предястие.
От тази гледна точка може да имаме сърми с:
- лозови листа,
- липови листа,
- зелеви листа (прясно зеле),
- зелеви листа от кисело зеле,
- листа от рукола,
- листа от лапад (любимите ми сърми),
- листа от цвекло,
както и други листа, за които сега не се сещам,
По плънка пък могат да бъдат:
- с ориз или без ориз,
- с булгур,
- с леща,
- със соя или соеви продукти от рода на соевата кайма,
- с продукт, който може да бъде основата на сърмата като хранителност, лепкавост и т.н.,
- с кълцано месо, например остатъци от коледна пуйка,
- с кайма и то най-различни видове - свинска чиста, свинска-смес, телешка, пилешка, агнешка или смес от някое от месата,
- с добавката на парченца шпеков салам, луканка, шунка, бабек, пастърма или бекон (обикновено върви постно пуешко месо, увито в парченце пушен бекон ).
Да не говорим за разнообразието на другите добавки - всякакъв вид и род зеленчуци - лук, моркови, тиквички.
Подправки от рода на черен и бял пипер, червен пипер, къри, канела (да, не се шегувам!), чесън, чубрица, джоджен, девисил, изобщо, почти всечки известни ни сухи и свежи български подправки.
Да не говорим и за добавката на яйца в комбинацията с настъргани моркови (мой патент

).
И това описание съвсем не претендира за изчерпателност.
И на всеки от тези описани варианти или комбинация от тях се казва сърми съвсем правомерно.
Затова е "пискюл" да има и неправомерни названия...
Това е моето мнение.
А на когото пък му е кеф, нека си казва сърми и на боб с наденица...
