Торта "Трюфел"Брашно 1 ч = 140 г
Захар 1 ч = 200 г
Мляко/готварска сметана/вода 1 чаша = 237 мл
Блатове :6 жълтъка
5 белтъка
2/3 чаша захар
1/2 ч л лимонтозу (Може да се пропусне)
2 с л гореща вода
2 с л какао на прах
5 с л брашно
2 с л нишесте (пшенично)
Сироп :3 с л вода
2 с л захар
1 с л ликьор по избор ( при мен Amaretto)
Kрем :150 г черен шоколад
2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е висок % масленост примерно Президент)
Трюфел:150 г шоколад
1/3 ч ч готварска сметана
1 ч л ликьор (отново при мен Amaretto)
200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини
Приготвяне на блатове:. Фурната предварително се загрява до 190 С..
. Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см
(при мен се получиха 2 тави с по 2 блата и една с един..)...
. Белтъците се разбиват с 1/3 чаша от захарта до твърда пяна....
. Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместта...
. Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа...
( Гого едвам удържа миксера)
. Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчената смес.
. Накрая се прибавят и белтъцити (на 3 пъти) и се разбиват внимателно...
. Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг)
. Подравнява се с шпатула( при мен силикона )
. Всеки блат се пече около 5-8 мин . Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията...
(при мен се получиха 5 блата и печенето беше около 10-13 мин на тава)
Сироп :. Водата се кипва заедно със захарта..
. Маха се от котлона и се долива ликьора
(при мен MW за водата и захарта)...
Крем:. Препоръчително крема да се приготви от предния ден ...
. Сметаната се довежда до кипване и се залива настърган шоколад...
(с картофелобелачка най-добре)
. Охлажда се поне за няколко часа(най-добре за цяла нощ в хладилника)
. В дена на приготвяне на тортата крема се разбива до твърда смес ....
Трюфели:. Отново сметаната се довежда до кипване и се залива начупения шоколад ..
. Добавя се ликьора и се размесва до пълното разтваряне на шоколад...
. Сместа се оставя в хладилника за няколко часа..
( при мен за 1ч и 30 мин)
. С чаена лъжичка се оформят трюфели ..
. Трюфелите се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 ч ...
. След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите...
. Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада...
Събиране на тортата:. Готовите блатове се намазват със сиропа (силиконова четка )
. Отгоре се намазват с крем...и така до последния блат..
. Отгоре и острани отново се намазва с крем...
. ОТ 100г направете стърготини шоколадови и облепете с тях торта...
. Ако останат стърготини поръсете и отгоре...
. Поставете отгоре готовите трюфели
Добър Апетит !!!Източник :
Mishelle