Блатове: 3 яйца
300 г заквасена сметана
200 г захар
щипка сол
350 г брашно
1,5 пак. бакпулвер
2 с.л. какао (последните три съставки се пресяват заедно)
Крем:200 г течна сметана (сладкарска)
200 г сирене Филаделфия (натурално)
200 мл прясно мляко
пудинг Ванилия без варене (не знам количеството, използвах 40 г Джело)
3 с.л. захар
Сироп:70 г захар
70 мл вода
4 с.л. ром
Глазура и украса:
150 г шоколадов кувертюр
40 г бял шоколад
Блатове:Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се избиват на твърд сняг, с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта и останалите продукти. Получава се доста гъсто тесто, към което се прибавят избитите белтъци и се бърка с широка лъжица или с длан. Сместа трябва да остане пухкава.
Тестото се изсипва в намазана с масло и покрита с хартия за печене тортена форма с диаметър 24 (може и 26) см.
Блатът се пече в предварително загрята до 200 С фурна около 15 мин, след това Т се намалява до 180. Като се опече отгоре, се покрива с метално фолио (или хартия). Блатът е готов, когато клечка, забодена в него, излезне суха. Изглежда мек, но си е изпечен.
Оставя се във формата за около 5 мин, след това се обръща върху решетка (отгоре се получава едно 'хълмче' и то се сплесква малко от тежестта на целия блат.
Най-добре е да се продължи с блата на следващия ден или поне след 6-8 часа.
Крем:Сметаната се избива на сняг. Отделно се приготвя пудингът, според указанията на опаковката, като се бърка малко по-малко (иначе се втечнява). Към пудинга се добавя крем-сиренето (правих крема и с претрита през сито извара, също е хубаво, но изварата се усеща). Двете смеси се разбъркват добре. Накрая се прибавя разбитата сметана и се разбърква по същия начин, като белтъците от блата, за да остане кремът пухкав.
Сироп:Смесват се водата със захарта и се варят около 5 мин, след като кипне. Пяната се обира. Сиропът се охлажда и едва тогава към него се добавя алкохолът (ако ще има деца на масата, заменете алкохола с ванилия и пак добавете в охладения сироп).
Сглобяване:Работи се върху специална стойка или обърната тава.
Блатът се разделя на три равни части, като най-кривата и грозна се слага за основа. Леко се сиропира (ако сиропът е много, тортата ще се счупи при пренасянето и). Отгоре се намазва с 1/3 от крема. По същия начин се процедира и с другите две части.
Най-отгоре трябва да има дебел слой крем, който се заравнява с шпатула или дълг нож.
С шпатула се обира излишният крем отстрани.
На водня баня се разтопява кувертюрът. С част от него се правят листенца и пеперудка (за по-сигурно направете поне две, че една винаги се чупи), а с остатъка се замазва тортата отстрани.
Първоначалният ми замисъл беше да облепя тортата с шоколадова лента отстрани, но при този диаметър не се получи, пък и за това трябва време и спокойствие.
Върху тортата се нареждат листенцата и пеперудката. Оставя се в хладилника, но може и да се поднесе веднага. Нямам представа, каква е на вкус, като престои, сигурно е вкусна
Прясно приготвена не е никак лоша