Любимият десерт на няколко поколения българчета
За две малки тортички или една по-голяма:
2 пакета обикновени бисквити (по 180 г всеки)
500 мл прясно мляко + още около 100 за потапяне на бисквитите
1/2 пак. българско нишесте или пудинг на др. Йоткер
100 г краве масло
100 - 200 г пудра захар
400 мл мляко се сварява с част от захарта. Като заври, към него се добавя нишестето, размито със 100 мл студено мляко. Кремът се вари при непрекъснато бъркане, доакто се сгъсти.
Оттегля се от огъня и се покрива с фолио, за да се избегне коричката на повърхността.
Маслото се разбива на пухкав крем с останалата захар.
Когато нишестеният крем изстине, се смесва с масления.
В пластмасова кутия се нареждат ред бисквити, потопени в останалото прясно мляко. Заливат се с част от крема. Отгоре се нареждат бисквити, потопени в мляко, крем... Така, докато свършат бисквитите и кремът. Последният ред е от крем.
Отгоре може да се поръсят ядки, кокосови стърготини или да се украси с плодове.
Кутията се затваря плътно с капак или се покрива с фолио и се оставя в хладилника за една нощ. На следващия ден имате вкусен десерт
Забележка: класическата бисквитена торта се прави със
сладкарски крем. Аз понякога я правя и с кремчета без варене.