Необходими продукти за блата:
7 цели яйца (или 8, ако са по-малки),
1 ч.ч. кристална захар,
1 ч.ч. брашно,
1 кафяна чаша какао,
1 ч.ч. счукани на по-едро (или смлени) орехи.
Необходими продукти за сиропа:
1 ч.ч. кристална захар,
1 1/2 ч.ч. вода.
Необходими продукти за крема:
1 пакет масло (125 гр),
1 ч.ч. пудра захар,
1 жълтък
1/2 чаша от сиропа (от горния сироп).
Начин на приготовление на блата:
Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Прибавят се и жълтъците един по един. Цялата смес се дели на 2 части. Към едната се прибавя брашното, а към другата - какаото и орехите. В тортената форма се разстила 1 л-ца от едната и 1 л-ца от другата смес (една върху друга, докато се свършат двете смеси(. След като блатът е вече изпечен, се сиропира. Намазва се с крем и се оставя в хладилника. Не се реже предварително.
Начин на приготовление на сиропа:
Захарта се прибавя към кипящата вода и се вари 10 мин. След това по желание може да се добави 1 суп. л-ца ром или коняк. Но вместо да добавяме захарта след кипване, както е по правилата на приготвяне по принцип на такива сиропи, аз понякога правя друга хитринка. Слагам от самото начало захарта и водата заедно. Така, както е паднала на дъното, захарта в началото, когато се загрява, леко сама се карамелизира. Това прави вкуса различен.
Начин на приготвяне на крема:
Маслото, захарта и жълтъкът се разбиват. Сиропът(заделили сме за крема 1/2 кафяна чаша от сиропа( се прибавя на капки и също се разбива. След като е готов, кремът се нанася върху тортата.
Може по желание да се шприцова част от него или да се поръси отгоре със захарни пръчици за украса.
|