200 г десертен шоколад начупен на малки парчета,
8 жълтъка,
120 г разтопено масло,
1 к.л. есенция ванилия,
10 белтъка, една щипка сол,
180 г захар,
120 г брашно пресято,
250 г конфитюр от кайсии
Глазура:
90 г черен готварски шоколад на малки парчета,
1/4 л (250 g) гъста сметана,
240 г захар,
1 к.л. глюкоза,
1 яйце,
1 к.л. ванилова есейнция.
Загрейте фурната на 180°. Намаслете и набръшнете 2 тортени форми 22 см дм ., или сложете кръг хартия за печене на дъното. Разтопете шоколада на водна баня като го разбърквате от време на време. Разбъркаите жълтъците с бъркалка в една купа и прибавете шоколада, маслото и ванилията. Разбийте белтъците на сняг със солта. После прибавете захарта лъжица по лъжица до пълното и разтваряне . Разбъркаите около 1/3 от белтъците със шоколадовата смес и после сипете сместта върху останалите белтъци. Наръсете повърхността с брашното. С гъвкава шпатула повдигайте внимателно сместта без да я бъркате в кръг, докато не остане следа от брашното. Внимавайте да не бъркате много дълго. Изсипете тестото във формите разделено поравно. Печете 25 -30 мин. С помощта на ножй отлепете отстрани изпечените блатове от формите и ги сложете на скара да изстиват. Глазура: В малка тенджерка с дебело дъно разбъркаите шоколада, сметаната, захарта и гликозата. Сложете тенджерата на много слаб огън като бъркате постоянно с дървена лъжица докато шоколада и захарта се разтопат напълно. После усилвате малко огъня и варите 5 мин. без да бъркате докато , ако пуснете малко от глазурата в студена вода се образува меко топче. Дръпнете от огъня. В една купичка разбийте леко яйцето, после прибавете 3 с.л. от шоколадовата смес. Разбъркаите и после прибавете към шоколадовата смес. Сега разбъркаите енергично. Не много слаб огън варете при непрекъснато бъркане, докато глазурата започне де полепва по лъжицата. Свалете от огъня. Сложете ванилията. Сложете конфитюра (пасиран през едра цедка) върхо единия блат и покрийте със другия. Разположете тенджерата с глазурата на 5 см над тортата и полейте с глазурата, като я разпределяте възможно най-равномерно. Загладете с метална шпатула. Изчакайте докато глазурата спре да тече, поставете тортата в хладилника 3 часа; Извадете я 30 мин. преди сервиране.
Bon appetit!
Oт сайта на Австрийския офис по туризма