За блатовете:
6 яйца
200г захар
150 г масло
60 г брашно
75 г натурално какао
ванилия, щипка сол
За крема:
500 сантилитра незаквасена сметана
50 г пудра захар
За гарниране:
1 буркан компот от череши
200 г черен шоколад
100 мл ликьор от череши
Разбийте яйцата, захарта, ванилията и солта, докато удвоят обема си. Добавете разтопеното и ОХЛАДЕНО масло, после пресятите брашно и какао. Изпечете в загрята на 180° (тм.6) фурна 15 мин.Оставете да се охлади 5 мин и извадете върху скара. (за да няма кондензация).
Една важна забележка - ако имате само една тортена форма, като мен - не се юркайте да купувате още две, а разделете на три продуктите за блатовете и разбийте три отделни блата един след друг. Времето е горе-долу достатъчно - докато приготвяте втория, първия излиза от фурната и т.н.
Изчистете черешите от костилките, прибавете ликьора към сиропа от черешите и сиропирайте трите блата. Разбийте студената сметана на шантии, прибавете пудрата захар и разбийте още малко.Оставете си 12 череши за украса. Разделете крема на 3 части и сглобете тортата по следния начин - блат, крем, половината череши, блат, крем, другата половина череши, блат, крем, настърган на много едро шоколад (трябва да е много леко поомекнал, за да станат големи стружки) и черешите по края за украса. Може да се сложат в розички шпpицвана сметана, ако си запазите малко. Но това е глезотийка за перфекционисти.