За 4 порции - необходими продукти:
1 кг сирене "Рикота" или фина обезмаслена извара
2 с.л. прясна мащерка или чубрица
2 с.л. пресен розмарин
2 с.л. пресен риган
3 с.л. пресен магданоз
3 с.л. пресен лук
2 ск. пресован чесън
5 с.л. зехтин Extra Virgin
1 ч.л. млян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Изварата се отцежда и подсушава от останалата влага. Слага се в подходящ съд за печене.
2. Всички зелени подправки се нарязват на ситно и се смесват. С тях се покрива изварата, поръсва се зехтинът, съдът се покрива с фолио и се оставя за 6 часа в хладилника.
3. След като попие ароматите, фолиото се отстранява и изварата се запича в загрята фурна на 220° С за 30 мин.
За порция - 326 калории
време - над 1 час
трудност - лесно
напитка -
бяло вино (специално за
Крис!
)
Пресните подправки могат да се заменят със сухи, но количеството се намалява с 2/3
В приготовлението на горната рецепта съм участвал лично, макар че не съм авторът й. Имах честта да кълцам подправките. Голям кеф ми беше, че най-сетне мога пак да се повъртя из куФнята.
А самата изварка е .... грабвайте лигавниците и хляба на
Бисквитка!
Как изглежда - в началото на септември.