Скоро получих един чудесен подарък от приятел, когото отдавна не бях чувала. Някои от вас сигурно ще се сетят кой е той
С негово разрешение споделям подаръка с вас - следната елегантна рецепта:
ЧУШЛЕТА В ОЛИО ( не е българска)
· Вземат се десетина широки, червени люти чушлета
· Режат се на половина на дълго, махат им се семките и се измиват под течащта вода ( така се отнема и част от лютивото)
· Нареждат се във форма с гърба на долу. Поръсват се с 200 гр оливено олио ( зехтин) и се пекат 1/2 час при 200 o
· Оставят се да се изстинат за още 1/2 час
· Изваждат се от олиото ( олиото се враща в шишето за да се използва при приготвенето на други ястия, пици и пр.- много е пикантно)
· Вземат се няколко аншови (аншоа -хамсия) и малко каперси- накълцват се на ситно и това ще е пълнежа.
· Приготвя се един красив (четвъртит) буркан- ако има.
· Във всяка чушчица се слага от пълнежа и се подреждат в буркана.
· Порасват се с балзамико - оцет
· Вече наредени в буркана се заливат с нов зехтин и се прибира в хладилника
Така приготвиния деликатес може да се хапва към сирене и кашкавал и към всички предястия (шунки, филета, кайзер и пр.)...
Малко хора биха се сетили да споменат формата на буркана, нали