biskvitka написа:
Някой има ли здравословна рецепта за туй чудо?
Това, което успях да издиря в моите книги е с бутер тесто и мнооого сметана
(може и рецептата ми да не е правилна
)
Ето ти една изпипана рецепта.
Не е моя, на мой добър познат, Един, от клубовете на ДИР-а, прекрасен кулинар, на когото имам абсолютно доверие.
РАТАТУЙ
==============
1 малък патладжан
1 средно голяма глава лук, нарязана на дребно
2 накълцани скилидки чесън (може и повече)
1/2 зелена чушка или 1/4 голяма зелена камба, накълцана
1 голям домат, накълцан
50 грама кайма по избор
1 с.л. зехтин
1 намачкано кубче бульон
1 чаша пилешки бульон или вода
1/3 чаша червено вино
1/3 чаша нискомаслена заквасена сметана
1 ч.л. сол за патладжана
1 ч.л. захар за компенсация на киселината на домата
1/2 ч.л. пипер
1/2 ч. настърган кашкавал
Обеленият патладжан се нарязва на малки кубчета, осолява се и се оставя да постои 30 минути. След това се изплаква и се изцежда колкото може по-добре.
В голям тиган се изпържат заедно, но без да се смесват, лука, каймата и патладжана за ок. 3 мин, след което се добавя накълцания домат, чушката и чесъна, като всичко леко се смесва. Оставя се за още 5 мин. Добавя се пилешкият бульон, кубчето бульон и виното. Оставя се за 10-15 мин докато всички зеленчуци омекнат, без да се разварят. Подправя се с черен пипер. Наръсва се с настъргания кашкавал, който се оставя да се разтопи. Маха се тигана от огъня, добавя се сметаната и се разбърква.