Хайде и аз да ви пусна пак нещо, щото ще си кажете, че съм само консуматор!
Тази манджичка я научих в Германия, та затова я пускам тук.
Продукти за средно голямо гладнишко сборище:
750 г свинско бонфиле (по-хубаво става даже с контрафиле)
1 пак. бутер-тесто
300 г. гъбички - култивирани печурки, ама ако имате истински от гората, още по-добре
2 големи глави стар лук
2 скилидки чесън
1 с.л. масло
2-3 с.л. оливио
1 чаша Пино ноар за готвене
2 чаши Пино ноар за пиенье по време на готвенето (така де, и готвачът е човек, и той душа носи!
)
сол, пипер и каквито други подправки ви се нравят (примерно малце риган)
1. Измийте и подсушете мръвката. Шпиковайте я с чесън и я поръсете със сол, пипер и риган. Запържете до златисто от всички страни и оставете настрана.
2. В същия тиган запържете наедро нарязания лук. След като поомекне, добавете нарязаните наедро гъбички. Като им се изпари течността, ливнете отгоре една чаша винце и оставете да покъкри още малко, докато и виното поизври.
3. Намажете тавичка с малко масло и разстелете на дъното й част от тестото, без да го разточвате предварително. Изсипете отгоре гъбите и лука, поставете връз тях мръвката и загърнете с тестото. Ако трябва, добавете още един лист тесто, също неразточен.
4. Залейте с разтопено масълце и мушнете за 45 мин. във фурната на 200° С. От време на време поглеждайте да не ви загори отгоре, в такъв случай засилете долния реотан на фурната и намалете горния. Пече се докато тестото стане хрупкаво и златисто.
5. Реже се на филии, като в порцията трябва да има месо, тесто и плънка.
Като гарнитура препоръчвам картофки с чесънец, а за напитка - същото Пино ноар, с което сте си угаждали по време на готвенето, стига да е останало от него.
Да ви е сладко!