с малко предистория
През 1889 г. Маргарита Савойска, съпругата на италианския крал Умберто Първи, пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария, и той поднесъл на кралицата три пици: две традиционни и една импровизирана в чест на този случай. Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг. Историята разказва, че именно тази пица се харесала най-много на кралицата. По-късно предприемчевият Еспозито нарекъл своята "патриотично" гарнирана пица "Маргарита" в чест на кралицата.
Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 ч. л. захар
щипка сол
1 с. л. зехтин
250 мл топла вода
за плънката:
400 гр. консервирани белени домати, нарязани
2 скилидки чесън, пресовани
2 с. л. сух босилек или пресен, ситно нарязан
1 с. л. зехтин
2 с. л. доматено пюре
100 гр. моцарела, нарязана на филийки
4 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
магданоз
Приготвяне:
За тестото: Смесете сухата мая и захарта и 4 с. л. вода. Оставете на топло за около 15 мин да шупне. Пресейте брашното заедно със солта, сложете в голяма купа, направете дупка в средата. Там изсипете зехтина, маята и останалата вода и замесете тестото. След това сложете тестото върху посипана с брашно повърхност и месете 4-5 мин. Върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса (да увеличи обема си приблизително 2 пъти) на топло. Месете тестото още около 2 мин, разтеглете го с ръце и го разстелете в тавичка (или специална форма за печене на пица), с пръсти го разтеглете по краищата, за да бъде равно. Тестото трябва да бъде не по-дебело от 6 мм, защото ще се надуе при печенето.
За плънката: В тенджера сложете нарязаните консервирани домати, чесъна, магданоза, зехтина и солта. Варете около 20 мин, докато сосът се сгъсти. Добавете доматеното пюре и леко охладете. Намажете със доматения сос тестото за пицата, наредете отгоре парчетата моцарела и поръсете с настъргания пармезан и печете в загрята фурна при 200 градуса около 20 мин. Поднася се гореща.
Да ви е сладко!