Ето я и моята рецепта за огретен:
Картофен огретен
Необходими продукти:
около 1 кг. картофи
250 гр. мляко
250 гр. течна сметана (готварска!)
180-200 гр. "Грюер" (може и кашкавал)
40-50 гр. масло
2 глави лук
сол, индийско орехче, смлян черен пиер
Начин на приготвяне:
Намазваме йенска тенджера или друга огнеупорна тавичка или гювеч с масло. Нарязваме картофите на много тънки кръгчета и лука на тънки полумесеци. Започваме да редим ред картофи, ред лук, поръсваме с подправките и настърган "Грюер". Завършваме накрая с картофи. Смесваме сметаната и млякото и изсипваме върху картофите. Поръсваме с кашкавала и слагаме да се пече на около 180 градуса. Печем около 1 час или докато картофите омекнат. Накрая, ако кашкавалът не се е запекъл, а картофите са омекнали увеличаваме силата на огъня, за да се зачерви апетитно.
|