Класическите латкес се пържат в тиган (като кюфтенца). Тези се пекат във фурната и се нарязват на парченца. Така се приемат по-малко мазнини, пък се пести и време
.
Авторката на рецептата твърди, че вкусът на печените не се различава много от този на пържените.
Продукти:
350 гр. настъргани моркови
3 яйца
100 гр. сметана
100 гр. настърган кашкавал (за по-диетично тя препоръчва извара, затова сложих и едното, и другото)
50 гр. брашно
1 с.л. мед
1 пак. ванилия
По желание - щипка канела
За да бъдат по-пухкави, добавих и 1/2 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
В голяма купа се слагат настърганите моркови, сметаната, сирената, меда, ванилията, канелата, брашното и накрая леко разбитите яйца.
Всико се смесва добре и се сипва в намазнена тава. Изравнява се.
Ако сместа стане рядка, няма страшно.
Пече се на умерен огън до образуване на златиста коричка.
Изважда се от фурната и се нарязва на квадратчета (или каквато друга форма харесвате
)
Тези лакес са много нежни и вкусни.
Авторката на рецептата ги поднася не само за Ханука, но и като гарнитура към месо и риба.
Добър апетит!
от
Иннеса от
www.kuharka.ru