Продукти:
около 1 1/2 кг агнешки котлети, оформени
по френски3 с л зехтин
2 малки лукчета, ситно нарязани
2 големи скилидки чесън, ситно нарязани
1/2 - 1/3 ч ч галета
1/4 ч л суха мащерка
1/2 ч л смлян розмарин
2 ч л ситно нарязан магданоз
1 яйце, леко разбито
2 с л дижонска горчица
сол, прясно смлян пипер
Приготвяне:
Загрейте фурната до 275 С.
1. Загрейте 2 с л зехтин в тиган на котлон, добавете лука и чесъна, разбърквайте докато леко омекнат за две минути.
2. Махнете тигана от топлината, прибавете галетата, мащерката, розмарина, магданоза, сол и пипер на вкус.
3. Добавете с разбъркване яйцето, после и горчицата - това е сместа за намазване на котлетите.
4. Намажете с останалия зехтин тавата за печене и котлетите от всички страни.
5. Печете 9 минути, обръщайки агнешкото един път, така че да покафенее от двете страни.
6. Разпределете сместта за намазване върху месестата част на котлетите. Върнете във фурната и печете още 8 минути за средно изпечено (вътрешна температура около 55 С). За добре изпечено гответе още 5 минути.
7. Допечете само на горен реотан за около 3 минути или докато коричката стане златистокафява.
8. Преместете месото в затоплен съд, който да остане във фурната за 5 минути на 90 С преди сервиране.
Сервира се нарязано на котлети.
За гарнитура са подходящи домати по провансалски - разполовяват се два домата, отгоре им се поставя смес като тази за намазване на месото, пекат се в намазнена тава на около 180 С за 10 - 15 мин, после само на горен реотан за една минута.
Преди да запечете котлетите на горен реотан, пробвайте месото дали е готово за вашия вкус. Обикновено ние, българите, предпочитаме агнешкото добре сготвено. Можете да покриете с фолио и да допечете ако прецените, че е необходимо.Наздраве.
http://www.chefdecuisine.com/main/lamb/ ... encale.jpgИзточник