Относно полезния съвет от сайта
Quote:
Не се препоръчва използването на ананас или киви за приготвяне на желе, тъй като те съдържат вещества, възпрепятстващи сгъстяването на желатина.
една читателка написа
Quote:
Съществува начин за неутрализиране на веществото което пречи на желирането - да се постави заедно със желатина и 1 люто чушле (чили) разрязано на половинки в сока от ананас или киви. След разтваряне на желатина сместа се прецежда и се оставя да се желира в хладилника. Тази хитрина видях случайно неотдавна в един научно-популярен филм "химици в кухнята", но за съжаление не запомних канала. Там се обясняваха и други такива хитрини, като например как да се обработват термично правилно картофите за да се получи вкусно пюре или коричка при пърженето им. Същия филм е излъчван преди година и по канал Дискъвъри.
Вероятно нашата читателка говори за предаването "Химия в кухнята" с Хестън Блументал по Дискавъри Сайънс. Благодарим за уточнението.