Това е търговското наименование на сусамовото кюспе, което се получава след извличане на маслото от сусама. По подразбиране е много по-малко калорично от сусамовото семе, но запазва ценните съставки като калций, белтъчини и фибри. Особено подходящо е като източник на калций. Може да се използва за сгъстяване на супи и сосове или като добавка към салати и ястия. Намира се в диетичните магазини и вероятно в някои добре заредени хипермаркети.
Като ориентир за хранителните качества, ето данни за съдържанието на 100 гр. сурово белено сусамово семе:
Калций 975 мг
Мазнини 50 г (от които 7 г наситени)
Протеини 18 г
Магнезий 351 мг
Желязо 14 мг
Фибри 12 г
Ккал 573
Абсорбцията на калций от растителен произход е значително по-добра от тази на калция в млечните продукти, която достига до около 1/3 от общото съдържание на калций. Натрият е един от елементите, които намаляват абсорбцията на калций, затова е препоръчително да се избягва солта.
|