Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Окт, 2019 7:43 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 21 мнения ] 
Message
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 10 Май, 2005 3:01 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Сетих се да пусна по-долните редове, защото Еднокракият наскоро попита за рецепта за оКретен, та понеже имах такава с аспержи, реших да ви предстява и двете. Рецептата е тук.

Аспержите се считат за аристократи сред зеленчуците. Някога древните римляни и гърци са им приписвали безброй лечебни качества - от лечение на зъбобол, до предпазване от ужилване на пчели. За първи път аспержите се споменават в писмен източник от ІV век преди Христа, и то от лекаря Хипократ, в чието име все още се заклеват всички доктори по света. Според "бащата на модерната медицина" аспержите били много полезни против стомашни разстройства и като диуретик.
По-късно римляните започват да култивират аспержите, а Марк Морций Катон (234 - 149 г. пр.Хр.) е написал първото достигнало до нас ръководство за отглеждането им.
До 1944 г. България е била най-големият производител на аспержи в Европа, твърдят някои. Дори и да не е съвсем така, важното е, че за българите аспержите всъщност не са екзотичен зеленчук. Поради неизвестни причини след Девети септември те просто са обявени за буржоазни и изчезват от пазара. Сега обаче отново има български производители, чиито продукция е на европейско ниво и много вкусна.

Аспержите се събират от началото на април, до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.
Когато се купуват, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с еднаква височина. Могат да се съхранят натопени в съд с вода за не повече от 3 дни в хладилника.
Подготовка:
Когато са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стеблата в долната им част. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с помощта на белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
Приготвяне:
Аспержите могат да се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 10-15 мин. или да се вържат на връзки и да се сложат във висока затворена с капак тенджера с вряща вода, така, че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
Връхчетата могат да се консумират и сурови на салата.

(Цитат от брой 1)


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 10 Май, 2005 3:45 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Един-единствен път съм ял аспержи, приготвени в много стилен ресторант (ресторанта на когресния център на Мюнхен) в Германия и беше голямо разочарование (аспержи със сос Холандез и гарнитура варени картофи). От цялото меню най-много ми хареса салатката - разни зеленяши с чери-доматки и крутони и десерта - крем Брюле. Аспержите имат определено имат вкус на варен праз :puke:


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 10 Май, 2005 3:57 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Сигурно си ял бели. Пробвай зелените, които в момента се продават на пазара. По-ароматни са!


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 09 Юни, 2006 5:46 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
С аспержи могат да се приготвят най-различни ястия, и в зависимост от тях те търпят всякаква термична обработка:
варене - има голямо разнообразие от рецепти за супи и салати с паста
Image
Image
на пара - така са най-подходящи за консумация със сосове
Image
Продават се различни уреди за варене на пара:
Image
пържене
Image
печене на скара
Image
печене във фурна
Image
задушаване
Image

;)


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 21 Юни, 2008 9:20 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
То си имало тема за аспержите и сега разбрах защо Алеко е такъв специалист по този въпрос. :)
Не знам как се продават в България, но тук пресните аспержи са на връзки по 1/2 или 1 кг и са с дължина около 30 см. Аз купих бели, които бяха много чупливи. Връхчетата, с дължина около 10 см, са крехки, но надолу са ужасно дъвкателни, ако не обелят.Аз ги приготвих с винегрет и си ги изядоx почти самичка. Наистина имат привкус на праз, но аз много обичам праз, та затова може и да ми харесват толкова.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 21 Юни, 2008 12:22 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Почистване и приготвяне на зелени аспержи.

Като ви чета си мисля, че имам някаква дарба ;) . Половин килограм зелени аспержи чистя по метода от филмчето - само най-долната част с картофобелачка за около 15 мин.

Не си заменям пресните аспержи с консервирани. :no:


Last edited by IPA on 21 Юни, 2008 4:51 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 21 Юни, 2008 4:35 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Почистване и приготвяне на аспержи.

Като ви чета си мисля, че имам някаква дарба ;) . Половин килограм зелени аспержи чистя по метода от филмчето - само най-долната част с картофобелачка за около 15 мин.

Не си заменям пресните аспержи с консервирани. :no:


Да, ама зелените са много по-крехки и нямат нужда от толкова белене като белите.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 21 Юни, 2008 4:54 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Добре, горе се поправям, а всъщност тръгнах от зелените. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 22 Юни, 2008 9:20 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Като ви чета си мисля, че имам някаква дарба ;) . Половин килограм зелени аспержи чистя по метода от филмчето - само най-долната част с картофобелачка за около 15 мин.


Хип, хип, yра за IPA - вируоза на картофобелачката. :clap:
Наистина имаш дарба, защото по никакъв метод не бих могла да обеля 1/2 кг аспержи за 15 мин.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 22 Юни, 2008 12:05 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
kristi написа:
Тъй като съм тип Тома Неверни ще си купя и зелени и ще ви докладвам за резултата след готвене и дегустиране.


Ще си говорим пак. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 22 Юни, 2008 2:48 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Ще си говорим пак. ;)


Със сигурност, само че няма да е много скоро, защото през следващите 2 седмици аспержите не са ми в менюто. (Освен ако не ме нападне някое внезапно вдYхновение.) :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 10:29 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Хватката и при белите, и при зелените аспержи е да се приготвят максимално бързо след откъсването им. Тогава "вдървяванията" са най-малко.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 11:08 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, като си говорим за аспержи... някой виждал ли е тази година по нашите пазари?


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 11:19 am Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мернах преди месец-два зелени в Елемаг на Златовръх.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 11:20 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А тия дни? Че много са ни са се прияли, а не съм виждал. Някой ако е ходил до Ситняково, би могъл да каже евентуално.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 11:32 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
На Ситняково най-задните сергии, дето имат и помещения. Ако застанеш с лице към пазара - в дясно. Там има един чичко, който държи две помещения. От него зареждат 5 ресторанта. Има от пиле мляко.

Иначе последните аспержи, които купих бяха от близкия плод-зеленчук.


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 12:37 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
На Ситняково най-задните сергии, дето имат и помещения. Ако застанеш с лице към пазара - в дясно. Там има един чичко, който държи две помещения. От него зареждат 5 ресторанта. Има от пиле мляко.

Иначе последните аспержи, които купих бяха от близкия плод-зеленчук.


Много благодаря! Още утре ще си купя!


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 1:09 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Моля, няма защо. :)

Само внимавай, че аз като му видя асортимента обикновено се разделям с крупни суми. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Аспержи
Сготвено на: 23 Юни, 2008 11:26 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Бях, видях и купих. Ама ме домързя да ги готвя днес, та утре ще ги направя.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аспержи
Сготвено на: 26 Апр, 2011 9:47 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Тюх, че не чета навреме старите теми:)
Купих си бели аспержи, но въртележката се врътна и преседяха 3-4 дена в хладилника. Е няма такава гадост:) Изчисти ги Мацин, за по-малко от 10 минути, задушихме ги по всички правила (въпреки, че не бях чела темата), но явно защото бяха остаряли тотално не ставаха за ядене.
Но пък сосът, който приготвих към тях го "омухахме" на мига:)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аспержи
Сготвено на: 27 Апр, 2011 5:13 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Окончателно се убедих, че ще ям само зелени аспержи. Много са кехки и въобще не трябва да се белят. Един път си купих замръзени, които бухнах направо във вряла подсолена вода и станаха много хубави. Но който не обича праз, няма да ги хареса. Имам жив пример с майка ми - така и не успях да я направя фенка на аспержите.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 21 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB