Като
каза съкровища и понеже днес ми е нещо ден за споделяне,
препоръчвам да си купиш и "цветен пипер" на зърна. Това не е пипер "меланж" т.е. не е комбинация от различни видове пипер, а специална китайска подправка "Zanthoxylum bungeanum Maxim"
http://www.cdutcm.edu.cn/bbg/Image17.gif
http://www.cdutcm.edu.cn/bbg/Image18.gif
За тази подправка прочетох в една книга за китайска кухня, но понеже не е моя и я върнах отдавна, не мога да цитирам автора. Та на въпроса. Използва се, за да се ароматизира мазнината, в която пържиш зеленчуците, месото и в комбинация с няколко капки сусамово олио и 1 щипка натриев гултамат, които слагам накрая, ястията много се доближават до онзи "китайски" вкус, към който се стремя. Остава само да си набавя и Wok
.
Пак се отплеснах.
Загрява се мазнината, поставят се няколко зрънца и след като започнат да пукат се отстраняват. Това е!