Бяло вино или розе от грозде е, к'ви рицини. к'ви пет лева.
Другото дето прилича по изказ "рицин" е отровата, която се съдържа в рапичното масло, още "рициново масло".
Само че византийците го казват "рЕцина" и идва от "резин" - смола, гумма - щото е ароматизирано с борова смола...
Вицът гласи, че кога римляните плячкосвали Гърция, местните нарочно забърквали борова смола във виното - така само те си го пиели и на нашествениците се налагало да пият гОла вОда или вносно вино
П.П. С вкуса на рецината трябва да се привикне, някои - никога
Обаче кога е луедена и се използва за прокарване на гречески мезелъци - няма равна.
От нашите вина подобна на вкус е керацудата, но май букетът е по-богат, а пък аз нещо не мога да определя какъв точно е ароматът й
Но много прилича на обикновената рецина, която гръчолята джвакат от ранни зори та чак до късен мрак - в някои пътеводители казват, че най добрата рецина е от Санторини и трябва да се пие гледайки как слънцето залязва над морето...