Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Май, 2024 6:14 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Яну, 2006 12:01 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 03 Яну, 2006 9:59 pm Вто
Мнения: 16
Някой знае ли как се прави туй приятелче на винцето?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 12:12 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Пече се в лубрикиран A4, енвелопиран.
Сервира се от скарата, надрязан православно.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 1:19 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Йосифе, ако знаеш рецепта за това ястие/мезе, просто я пусни в подходящия форум.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 2:37 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Миии темата е Кефалотири( Родопи) на скара и мисля да съм точно където трябва.

Кефалотири е точно нашият кашкавал( поне на вид и вкус) - сирене във форма на глава по византийски речено - главосирене??, но най-добре Sireneto да каже що е то и как се прави.

А рецeптата е:
... Пече се в лубрикиран A4, енвелопиран.
Сервира се от скарата, надрязан православно.

...
Превод: Лист плътна хартия се намаслява, в нея се завива парче сирене.
Сервира се от скарата, като само пакетчето се срязва накръст.

Исках да бъда кратък, пък то стана една... 8)

П.П. Който иска може предварително да ръсне върху сиренето чубрички някакви или накълцан пресен лук.

П.П.П. Глътнах си Pyramem-а и се сетих още:
- 415 по Фаренхайт;
- имаше едни скари с подскарници - 6 с дръжки - за печене на сирене и въобще за горно запичане, ама може и в парти-грил


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 2:52 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 03 Яну, 2006 9:59 pm Вто
Мнения: 16
Ами Кефалотирито е гръцко сирене правено от овче мляко, но бългаският му вариант е от краве и се нарича Родопи. Няма нищо общо с кашкавала. Правело се е в Родопите още когато овчарите са били горе в планината. Било е една от основните съставки на битото (мяхово) сирене. На вкус е доста солено леко парливо, затова му казвали "мъжко" сирене. След третата година във вътрешността му солта започва да се кристализира и 100 литра червено вино ще са малко да го угасят.
Благодаря за въпроса!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 3:38 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Миии темата е Кефалотири( Родопи) на скара и мисля да съм точно където трябва.
Явно все още не си разбрал, че за рецептите си има отделен форум. Този е за рикуести, сиреч търси се..., трябва ми..., как.. и тъй нататък. Четете, бре, хора! Всеки форум има кратко описание.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 4:14 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Демек туй да стане отделна тема?
Кефалотири( Родопи) на скара

Хуб'У...

'ай' сега да доям жабетата...
Sireneto:
Ами Кефалотирито е гръцко сирене правено от овче мляко, но бългаският му вариант е от краве и се нарича Родопи. Няма нищо общо с кашкавала. Правело се е в Родопите още когато овчарите са били горе в планината. Било е една от основните съставки на битото (мяхово) сирене. На вкус е доста солено леко парливо, затова му казвали "мъжко" сирене. След третата година във вътрешността му солта започва да се кристализира и 100 литра червено вино ще са малко да го угасят.
Благодаря за въпроса!


Kefalotyri was already well known and respected by the time of Byzantine era. The name comes probably from Greek word "kefalo" that means hat. This hard, pale golden, yellow cheese has a tang flavor and a sharp aroma, reminiscent of Italian Pecorino Romano. Harder and saltier than Kasseri, Kefalotyri is generally served grated over cooked dishes. The color varies from [/b]white to yellow, depending on the mixture of milk. Kefalotyri is described as a "male" or "first" cheese to indicate that it is made with full-cream milk. The cheese ripens in two to three months and has a fat content of 40 - 55 per cent.
Image
Откъдето става ясно че е твърдо, жълтеникаво до жълто( зависи от млякото), с остър аромат и вкус, по-соленичко се прави, но...
нарича се мъжко( или първо) защото се прави от ПЪЛНОМАСЛЕНО мляко - от "сърцето на млякото". Най често се сервира запечено върху някаква гозба.

Сега кое е кашкавал съм се изразявал вече - трябва да е претопена сиренената маса на водна баня и премесена като тесто - инак си е обикновено твърдо сирене. Но в България все още основното, което се продава за кашкавал, са тия продукти тип "Витоша"( или Сирене No13 както си е по науките), та затуй по-горе се изразих неточно, за което извинете, моля.

Мисля картинката сама да говори, а вкуса... на мен ми прилича на Витоша 8) П.П. Туй цялото май трябва да отхвърчи към Хранителни продукти, ли?


Last edited by yosif on 06 Яну, 2006 4:32 pm Пет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 4:28 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ами темата така се разводни, че вече не знам къде и е мястото. Когато някой поиска дадена рецепта, отговорът трябва да сочи рецепта, която преди това е поставена в някой от подфорумите на "Рецепти по категории". Ако става въпрос за хранителен продукт, то мястото му е при "Хранителни продукти". Характерно е за много форуми, включително и англоезични, да се разводняват темите с дискусии, нямащи връзка с темата. Което от своя страна създава допълнителна работа на модераторите и администраторите. Затова преди да се пише е хубаво да се попрочете и ако нещо не е ясно да се пита в "Тест и функционалност".

В крайна сметка това разделение по категории и различни признаци го правим за удобство, иначе щеше да има само един форум и само една тема. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2006 8:58 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лелеееее, колко строг станал г-н Мързелко изведнъж! :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB