Демек туй да стане отделна тема?
Кефалотири( Родопи) на скара
Хуб'У...
'ай' сега да доям жабетата...
Sireneto:
Ами Кефалотирито е гръцко сирене правено от овче мляко, но бългаският му вариант е от краве и се нарича Родопи. Няма нищо общо с кашкавала. Правело се е в Родопите още когато овчарите са били горе в планината. Било е една от основните съставки на битото (мяхово) сирене. На вкус е доста солено леко парливо, затова му казвали "мъжко" сирене. След третата година във вътрешността му солта започва да се кристализира и 100 литра червено вино ще са малко да го угасят.
Благодаря за въпроса!
Kefalotyri was already well known and respected by the time of Byzantine era. The name comes probably from Greek word "kefalo" that means hat. This
hard, pale golden, yellow cheese has a
tang flavor and a sharp aroma, reminiscent of Italian Pecorino Romano.
Harder and saltier than Kasseri, Kefalotyri is generally served
grated over cooked dishes. The color varies from [/b]white to yellow, depending on the mixture of milk. Kefalotyri is described as a
"male" or "first" cheese to indicate that it is made with full-cream milk. The cheese ripens in two to three months and has a fat content of 40 - 55 per cent.
Откъдето става ясно че е твърдо, жълтеникаво до жълто( зависи от млякото), с остър аромат и вкус, по-соленичко се прави, но...
нарича се мъжко( или първо) защото се прави от ПЪЛНОМАСЛЕНО мляко - от "сърцето на млякото". Най често се сервира запечено върху някаква гозба.
Сега кое е кашкавал съм се изразявал вече - трябва да е претопена сиренената маса на водна баня и премесена като тесто - инак си е обикновено твърдо сирене. Но в България все още основното, което се продава за кашкавал, са тия продукти тип "Витоша"( или Сирене No13 както си е по науките), та затуй по-горе се изразих неточно, за което извинете, моля.
Мисля картинката сама да говори, а вкуса... на мен ми прилича на Витоша
П.П. Туй цялото май трябва да отхвърчи към Хранителни продукти, ли?