Чаках някой от майсторите да каже тежката си дума, но след като никой не се отзова на
молбата на
ludetina, ще предложа моя вариант.
И моите майка и баба не са правили милинки, а това, което правя аз (сравнено с готварските книги) е някакво много бледо подобие. Според книгите се замесва нещо като козуначено тесто, ръси се със сирене и се полива с много течна заливка. В моята фурна това не би се изпекло, затова аз правя топчета от
хлебно тесто, притискам ги с пръст по средата (за да се получи нещо като гнездо) и в дупката слагам 1 чаена лъжичка гъста плънка от натрошено сирене, сурово яйце и няколко люспи студено масло. Втасва около 20 мин (докато се загрее старата ми фурничка). Пече се до зачервяване на 180 градуса.
И още нещо, обикновено ги правя за закуска, затова замесвам тестото от предната вечер, слагам го в голям найлонов плик и го прибирам в хладилника най-долу. (Пликът се връзва по-нагоре, за да има достатъчно място да се надига тестото, за една нощ то си втасва и става много крехко и вкусно)
Не съм сигурна, че това, което написах, ще върши работа; моите хора обикалят около печката и се облизват като котараци, докато се пекат питчиците, затова се осмелих да постна метода.