Съвсем близо до Рим, се намира градчето
Castel Gandolfo, където пък е една от летните резиденции на папата. Предишния беше още жив, когато по ТВ Европа хванах едно предаване с кулинарни италиянски рецепти, но тази ми направи най-голямо впечатление. Оригиналното и име беше "Пъстърва с 'нам к'ъв си сос" - забравих
, но се готвела във въпросното село, което пък се намира на брега на Lago Albano, където пък имало много пъстърви. И понеже не ловя чак толкова много от този вид риба, а и не купуваме, минаха 5-6 месеца докато я пробваме.
Продукти:
1,2,3 пъстърви по около 200-300 гр;
по 3-4 коктейлни доматчета на рибе;
по 2 скилидки чесън на рибе;
босилек;
зехтин;
брашно.
Съд: тиган диаметър 2х на рибите
В тигана се изсипва достаъчно количество зехтин, до златисто се запържва нарязания на филийки чесън и се избутва в края му. Там се слагат да цвърчат и доматчетата. Ако някое е по-големичко може да се резне на две. Лекичко се бъркат. Когато аха да почнат да се разтичат им се добавя босилека, а в другия край на тигана се поставя предварително осолената и оваляна в брашно 1 бр. пъстърва. Съвсем за малко я пръжвате и от двете страни (колкото да хване коричка брашното) и след това започвате да я поливате с образувания вече сос. 3-4-5 мин. са напълно достатъчни. Сервирате полята с всичко останало от доматета, като непосредствено преди това ръсвате малко черен пипер (мисля, че от ръчна мелничка ще е най-гут).
В къщи направихме нещо подобно, но вместо коктейлни домати използвахме сушени - стана трепатор.