Сетих се горе-долу за салатката с риба тон. Научих я в една къчмица в Бон, където бачках като студент.
Количествата са на око, ама ще си ги налучкате.
- оризец
- риба тон от консерва, най-добре от целите парчета в собствен сос
- лучец (пресен или дРЪт, по желание)
- сурови чушки - зелени, червени, жълти
- гъбички печурки
- сол, пипер, копър
- зехтин
- лимонов сок
1. Сваряваме ориза в леко подсолена вода, ама да се не разкашка.
2. В това време нарязваме чушките на жулиени, лука на кръгчета.
3. Гъбките ги измиваме и нарязваме също на тънки шайбички.
4. Изсипваме сварения и поизтинал ориз в купа. Връз него туряме рибата, изцедена от собствения сос и леко надробена. Парчетата трябва да се усещат между зъбките!
5. Добавяме зарзавата и подправяме със зехтин, лимон, сол, пипер и копър.
6. Оставяме салатата да се изстуди в хладилника.
7. Сервираме с бяло вино.