Рецептата ми я "донесе" една приятелка, която ходи на специализация в Гренобъл.Мисля ,че е докато е била там живяла с мароканка..,но не помня..
,затова малко обобщих заглавието.Аз лично съм я правила и със свинско и с ярешко, винаги ни се услажда.
Необходими продукти: (3-4 порции )
600 g. агнешко месо
2-3 домата (може и от консерва)
2 глави лук
3-4 ск. чесън
щипка смлаян карамфил
щипка смлян джинджнифил (ако имате пресен- 1 резенче, наситнено)
черен пипер на вкус
щапка шафран
дафинов лист-1бр.
сол
олио за пържене (аз лично добавям и 1-2 с.л. масло, на агнешкото много му тичка)
по 100 г. стафиди и обелени бадеми
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на кубчета като за кебап и го запържваме до златисто в мазнината.Добавяма поправките,счукания чесън,едната глава лук нарязана наситно,доматите нарязани на кубчета.Задушаване 1-2 мин. и заливаме с бульон (ако месото е с кости, аз лично ги сварявам предварително за да ползвам бульона) или вода, посоляваме и оставяме да къкри докато месото омекне.
В това време накиваме сатфидите в топла вода, бадемите също за да ги обелим по-лесно.Останалата глава лук нарязваме на полумесеци и запържваме в малко масло.
След като месото се е предало, добавяме лука, стафидите и запържените в масло бадеми.От тук има 2 варианта:
1.Задушаваме на котлона до готовност.
2.Прехвърляме в гювечета, ръсим с магданоз и печем докато остане на мазнинка.
Сервира се с гарнитура от ориз ,но аз ако искате може да опитате и
това.
Приятен апетит!