570 г спанак, изчистен, без стъбла
5 с.л. масло
1/4 ч.ч. нарязан лук
2 ч.л. нарязан чесън
3 големи гъби горска печурка, сърнела или други ароматни, без пънчета, нарязани на резени
сол, пипер на вкус
1/4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. прясно мляко
1/8 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 1/2 ч.ч. настърган пармезан
430 гр сирене рикота / извара
1 1/2 ч.ч. настъргани фонтина или провълоун / кашкавали
1 1/2 ч.ч. настъргана моцарела
450 гр кори за лазаня, сварени леко или според инструкцийте на опаковката
Загрейте фурната на 180 С.
Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Прибавете спанака и гответе 2 мин.
Прецедете го през фина цедка, натискайте с голяма лъжица да излезе колкото се може повече вода.
Нарежете го ситно.
В голям тиган разтопете 1 с л масло на средно силен котлон. Прибавете лука и чесъна, бъркайте 1 мин, добавете гъбите, сол, пипер и бъркайте, докато гъбите омекнат и се изпари водата им, около 5 мин. Преместете от котлона да изстинат.
За да направите сос бешамел, в голяма тенджера разтопете осталите 4 с л масло на средна топлина, прибавете брашното, бъркайте докато стане златисто, около 2 мин. С постоянно разбиване бавно прибавете млякото, продължете да разбърквате, докато се сгъсти. Подправете на вкус със сол, пипер, индийско орехче и 1 ч ч пармезан, бъркайте още около 2 мин, махнете от котлона.
В купа смесете сирената рикота, фонтина и моцарела. Прибавете 1/4 ч ч от сместа в бешамела.
По дъното на тавата за лазаня сложете с лъжица бешамел сос, да го покрие, около 1/2 ч ч .
После разстелете 1/4 от гъбената смес, като я поръсите с 1/4 от спанака.
Разстелете слой кори за лазаня отгоре.
Намажете нов слой от бешамел върху корите, отгоре гъби, спанак и смес от сирената.
Повторете слоевете сос, кори, спанак и сирена два пъти, завършвайки с кори за лазаня.
Най-отгоре разпределете 1 1/2 ч пармезан, покрийте с алуминиево фолио и печете, докато пастата стане готова и се появят мехурчета, около 30 мин.
Махнете фолиото и допечете, докато цветът стане златист, около 10 мин.
Нека постои 10 - 15 мин преди сервиране.
Аз ви съветвам да сложите повече гъби - поне 1 кг и да ги разпределите върху всеки слой на лазанята.
Не ползвайте готови кори за лазаня, които не се варят - на тях им трябва повече време за сготвяне, а тук гъбите и спанака са готови.
Студена бира или вино - по желание.
Рецептата е на Emeril Lagasse.
Източник:
www.foodnetwork.com