Попаднаха ми две книжки - A Taste of China и A Taste of Italy. Когато имам време ще превеждам рецепти от тях. Започва с 1 китайска рецепта.
Almond Chicken (Пиле с бадеми)
Продукти:
500 гр. белени пилешки гърди
1 ч. ч. растително масло
5 резена пресен джинджифилов корен
3 стръка зелен лук, нарязан на по 2,5 см
1 зелена чушка, нарязана като лука
½ ч. ч. нарязани на кубчета бамбукови стръка
1/3 ч. ч. нацепени бадеми (малко растително масло за изпържването им)
за маринатата:
¼ с. л. сол
1/8 с. л. бял пипер
1 с. л. царевично брашно/нишесте
1 с. л. соев сос
1 яйце (бяло)
за соса с подправки:
1 с. л. оризов оцет
2 с. л. соев сос
1 с. л. сухо шери
½ с. л. сол
1 с. л. захар
½ с. л. царевично брашно/нишесте
Приготвяне:
Изпържете нацепените бадеми в силно сгорещеното растително масло за около 2-3 мин, така че да станат хрупкави. Изцедете ги добре на кухненска хартия. Оставете ги да постоят около 5 мин преди да ги използвате.
Нарежете пилето на кубчета с дължина около 2,5 см. Разбъркайте съставките за маринатата, добавете пилето и разбъркайте добре. Оставете го да престои около половин час.
Загрейте олио в уок, добавете пилето и пържете при непрекъснато бъркане докато стане златисто. Извадете пилето и го подсушете добре.
Запържете джинджифила, лука, чушките и бамбуковите резени за около минута, така че зеленчуците да станат хрупкави.
Разбъркайте съставките за соса в малка купичка и ги изсипете в уока. Оставете да заври. Добавете пилето към брящия сос. Разбъркайте добре докато пилето се покрие със сос. Добавете бадемите, разбъркайте добре.
!!! Преводът е свободен. Ако има неясноти и съмнения ще казвам и английските версии

. Да ви е сладко!