В глинен съд (моят гювеч е 3,5 литров) или в дълбока тава се нареждат в следния ред:
1 голяма глава лук, нарязан на тънки пръстенчета
1 кг картофи на по-големи резени
200 г моркови
150-200 г сварен зелен фасул (или замразен)
200 г патладжани
200-300 г чушки (ако са предварително изпечени, става още по-вкусно)
150-200 г зелен грах
100 г бамя (най-добре замразена или консервирана)
150 г целина
800 г доматена консерва
100 мл олио
може да се добави и малка тиквичка
Вариант 1: Гювеча или голяма тенджера с незалепващо покритие се слага на студен котлон, включва се и след като заври, се задушава на бавен огън около 2 часа (или докато се сварят картофите).
Вариант 2: Да се пече на фурна 3-6 часа (така е много по-вкусно)
Готовият гювеч се наръсва с магданоз (моят е сух
).
На следващия ден е още по-вкусен.