[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Подправки и билки. Прилики, разлики и начин на употреба.
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 28 Окт, 2020 10:42 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Ное, 2008 3:35 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Започна се този диспут в една друга тема и на мен ми стана любопитно. Моето лично мнение е ,че няма разлика между билка и подправка освен в начина им на употреба, макар че и това е спорно. Едно време си готвихме пъстървата с подправки , а сега с билки. ;) Ще ми е много интересно да чуя и други мнения.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 4:11 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
МНого интересна тема, наистина. Аз на първа мисъл ги разделям именно по предназначение - билките лекуват, подправките не задължително. От друга страна обаче, риганът едва ли става вреден ако го ползваш като подправкам а не като чай срещу гастрит (ако не се лъжа).
Май вярно няма реална разлика. Е, има и билки, които за подправка не стават, като жиловлек/живовляк.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 4:58 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Наистина има билки, които не стават за подправки, но има и подправки, които не са билки - черния пипер, например.
От друга страна като ми напишат, че са приготвили определено ястие с ароматни треви и аз направо в потрес изпадам. Представям си как някой мастит готвач (може и помощник) излиза на улицата пред ресторанта, откъсва няколко "ароматни" треви от тротоара, обилно препикани от кучета и котки и добре опушени от преминаващите автомобили и после ми овкусяват яденето с тях. :-?
Според мен това си е въпрос на снобария - билки, подправки, треви...


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 8:34 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
По мое скромно мнение всички билки са за лечение.Някои от билките стават и за подправки.Някои от подправките пък,стават и за лечение.НО-билките са си билки и подправките-подправки.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 8:37 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Започна се този диспут в една друга тема и на мен ми стана любопитно. Моето лично мнение е ,че няма разлика между билка и подправка освен в начина им на употреба, макар че и това е спорно. Едно време си готвихме пъстървата с подправки , а сега с билки. ;) Ще ми е много интересно да чуя и други мнения.

Според мене всичко е въпрос на трактовка (и на модна снобария, разбира се...).
Когато говорим за "билки", обикновено се сещаме за лечение на болести, а когато говорим за "мерудии" - за готвене.
Но всичко е много условно.
В по-старите готварски книги можете да срещнете ястия, сготвени "с ароматни билки".
Разделението е твърде условно.
За мене думата "мерудия" е синоним на "магданоз", а не събирателно наименование на разни зелени подправки.
Както в твоя въпрос за салвията и градинския чай.
Не забравяй, че повечето зелени подправки имат различни наименования в различните региони на страната.
Например джодженът в някои области се нарича "гьозум", "юзъм" и поне още пет различни или сходни названия.
Но въпросът ти е по-глобален, доколкото разбирам - дали има абсолютно рязко разграничение между "билки" и "зелени подправки".
Според мене няма, има само условно разделение, защото огромната част от т.н. "билки" са познати и като "зелени подправки".
Тази условност я има и в разделението на "плодове" и "зеленчуци".
Например, колко хора знаят, че доматите всъщност са плод?
Или, че известна част от плодовете на разни растения, които познаваме или като плодове, или като зеленчуци, всъщност науката ги причислява и към двата вида.
Тази условност в кулинарията е много отдавна известна.
Да не говорим пък за "националната принадлежност" на дадено ястие или термин...
По-добре да не започваме тази тема, защото ще стане страшно...
Има и нещо друго. Ако аз съм чул названието от баба си или майка си, за мене това название е единствено правилното.
Например, в Разградско традиционно казват "доматЕ".
Примерно : Хубаво домате, зряло домате, Колко ти струва доматето и т.н.
В другите региони това звучи смешно, но те така са си свикнали и за тях това си е нормалното.
Не бива да бъдем нетолерантни към регионалните особености в названията.
Единствено правилното название е това, което е литературното и е заложено в речниците - правописен и правоговорен и подобни.
Например, аз когато съм си в Пловдив казвам "гьозум", та целия свят да ме разбере, но като съм в София, казвам "джоджен", за да не рискувам.
Още по-трагично е състоянието с "девесил"-ът .
Ако се поинтересувате, ще го срещнете "девИсил", "лющян" и още много други и невероятни названия.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 9:33 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
"Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна."(Хипократ). Хич не се опитвайте да разграничите билките от подправките - и тук всичко зависи от дозата !


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 7:06 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маца написа:
От друга страна като ми напишат, че са приготвили определено ястие с ароматни треви и аз направо в потрес изпадам. Представям си как някой мастит готвач (може и помощник) излиза на улицата пред ресторанта, откъсва няколко "ароматни" треви от тротоара, обилно препикани от кучета и котки и добре опушени от преминаващите автомобили и после ми овкусяват яденето с тях.


:lol: :lol: :lol:



emzeperix написа:
"Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна."(Хипократ). Хич не се опитвайте да разграничите билките от подправките - и тук всичко зависи от дозата !


:clap: Това обобщава отлично всичко, което се опитах да обясня в по-горната тема. (Където наистина не и беше мястото на тази дискусия.)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB