fyionna написа:
Привет, както по-горе пише - темата е стара, но рецептата е актуална
Не пречи да попитам, може случайно да получа отговор
@gotin : По повод "горчица на прах", наскоро си купих от руския магазин, направих я според рецептата на кутията, стана супер на консистенция, обаче толкова горчива, че не можеше да се яде, и директно направление - коша. Тук чета, че трябва да се остави да ферментира, там не пишеше. Възможно ли е това да е проблема, и ако някой е ползвал въпросния "горчичнъй порошок", може ли да сподели впечатления. Благодаря и слънчев ден
Здравей, fyionna!
Само защо "случайно", в този форум отговаряме на въпроси съвсем закономерно, а не "случайно"...
Аз от много години ползвам "горчичный порошок", и в Русия, и у нас. Досега не съм имал проблеми.
Мога да предположа какво е станало, обаче...
1.
Изминал срок - много малко вероятно.
2. На опаковките на руския "горчичный порошок", които обикновено са 200 г., е дадена рецептата с употребата на 100 г.
Ако не си обърнала внимание и си сложила вместо 100, 200 г., възможно е да стане неприятна на вкус. Но, според мене, също е малко вероятно.
3. В описанието предупреждават
да се охлади врялата вода до 60°, преди да се разбърка с нея горчицата. Ако не си спазила тази температура, а си добавила вряла вода, възможно е да получиш горчив вкус.
4. Готовата горчица
задължително трябва да престои поне 8 часа.
Поздрави и не се притеснявай и отказвай, а пробвай пак.
От страхотно много години в Русия се прави такава горчица и винаги е ставала изключително добра, в случая просто трябва да има някаква елементарна грешка...
Отново поздрави! За да не пиша нов постинг, отговарям ти допълнително в този.
Значи, снощи, понеже и без това имах нужда, забърках една доза от руската горчица на прах, която се продава у нас.
Наистина, след като спазих стриктно абсолютно всичко от упътването, стана чудесна горчица на аромат и консистенция,
но наистина горчеше много.Въпреки това, реших да изчакам 8-часовия срок и едва тогава да я изпратя по канален ред в кулинарното небитие...
На сутринта, обаче, установих, че горчицата не само не горчи, а си е увеличила лютивината и пикантния аромат поне десетина пъти!
Значи, указанието
да се остави горчицата да престои поне 8 часа е правилно и абсолютно задължително, за да стане идеална горчицата от "горчичный порошок".
Допълнително добавих само малко бяло вино и малко чеснов оцет, защото ми се видя твърде гъстичка. Стана горчица - трепач, както винаги ми е ставала.
Единствено имам забележки към думата "ферментация", свързана с горчицата. Това ни най-малко не е ферментация в пълния смисъл на думата, а просто престояване, за да може изсушеният прах от смлените, обезмаслени, промити и изсушени синапени семена да поеме от влагата около него, да набъбне и да отдаде лютивината и аромата си. Без този технологичен престой просто ще горчи, поне само в началото.
Разбира се, всичко е въпрос на време и, ако затворите "горчащата" горчица в бурканче, то този процес ще си стане от само себе си и за ваше учудване, на другия ден ще имате фантастична горчица...