Царевичен хляб с червени чушки1 ч.ч.=240 мл
1 1/2 ч.ч. качамак/жълто царевично брашно
1 ч.л. сол
3 ч.ч. пшенично брашно
1 с.л. захар
10 г прясна/1 ч.л. суха мая
2 чушки червена капия
1 с.л. зехтин
Чушките се изпичат, обелват и нарязват на кубчета.
Смесват се царевичното, пшеничното брашно, солта, захарта и маята (
направих квас от 1 ч.ч. пшенично брашно, захарта и 1 1/2 ч.ч. хладка вода)
Добавят се чушките.
В сухата смес се добавят зехтинът и 1 1/4 ч.ч. вода (на мен ми се струва малко). Замесва се не много твърдо тесто.
Меси се около 10 минути.
Тестото се прехвърля в намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя на топло за около час или докато при втасването удвои обема си.
Оформят се две хлебчета по 15-17 см или едно 25-30 см (според това, какви форми имате -
моята правоъгълна форма за кекс е 30 см)
Хлябът се покрива с фолио или се намазва със зехтин и се пече след 45 мин в загрята до 425F/220С фурна, докато коричката му стане златиста.
Изважда се от фурната, оставя се за 5 мин във формата и се доизстудява върху решетка.
Хлябът се поднася топъл, със зрял фасул яхния, например
Забележка: хлябът стана доста хрупкав а царевичното брашно се усеща. Следващия път ще попаря качамака с вряла вода, за да стане хлебчето по-меко.
P.S. Лютите чушки са за украса - тях никой не смее да ги яде.