Фокача с кашкавал - FOCACCIA ALL'ANCONETANA350 г брашно
150- 170 мл вода
80 г кашкавал parmigiano ( пармезан)
40 г кашкавал Pecorino
80 г кашкавал Emmentаl (Чедър, Гауда...)
1 ч л сол
2 ч л захар
2 яйца
1 с л олио
7 г мая ( 20 г пресни)
морска сол, розмарин, мащерка, риган.. и т.н
. Маята се разтваря в неголямо количество (~70 мл) вода и се добавят 100 г брашно
. Прави се "опара" и се покрива с кърпа .. оставя се до появата на мехурчета
. Кашкавалът се настъргва на ренде, остатъците се нарязват на кубчета и се омесва с разбитите яйца...
. В "опарата" се добавя останалото брашно, вода, сол, захар, олио.. накрая яйцата с кашкавала и се омесва тесто...
. Разделя се на 2 части и се оформят 2 топки, които се намазват с олио (зехтин)
Отгоре се нарязва кръст и се оставя на топло място за 1 час....
. Всяка топка се разточва в кръг дебелина около 1 см ...
. Правят се дупки с пръст (или дървена лъжица ) посипва се морска сол, подправките..
. Тавата се поръсва царевично брашно и се пече в предварително загрята фурна 210 С ~ 15 мин (до златист цвят)
** Това е оригиналната рецепта от Carina ...Кашкавал от изброените имах само Гауда и Ементал. Но ми стана жал за Ементала, затова пък имах доста от кашкавал тип "Витоша". Сложих и повече кашкавал, 100 г Гауда и към ~ 150 г Витоша. Беше един от малкото пъти в които рендосвах кашкавал, но мисля, че това е спомогнало за изумителния вкус. Тесто си меси машината . Яйцата бяха разбити с водата. Кашкавалът обърках с брашното. За другите следвах указания ред на машината по поставянето на продуктите. А, да, времето си беше повече към 30 мин и не правих двете топки направо сложих в тавата. Снимката не е моя, на някой от форума на кукинг, но забравих името