Това е един от любимите ми начини за приготвяне на бутер тесто. Рецептата я показа Звезди от "Ахат", преди около 2 години в "Бон Апети", оттогава я правя много редовно. Страшно лесно се прави и става много вкусна, ако се спазват няколко прости правила. Освен това е подходяща за вегани, защото бутертестото, доколкото ми е известно, го правят с маргарин.
Бутер баница "Две звезди"
Необходими продукти:
1 пакет бутер тесто
1 жълтък
За плънката:
200 гр. печурки
3-4 зелени чушки
1 1/2 глава лук
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на шайби (не много тънки), гъбите и чушките на по едри парчета - важно е зеленчуците да са хрупкави и да се усещат. Загряваме зехтина, запържваме гъбите за 1-2 мин добавяме лука и чушките, подправяме и пържим още 2-3 мин.
Разделяме тестото на две равни части (с него вече всеки знае как да процедира - да не е размекнато, да е извадено токущо от хладилника...)
, който не знае, да си прочете примерно упътването към тестото
)
Поставяме половинката в леко навлажнена тава (така по лесно се отлепя после баницата или ако предпочитате хартия за печене) и печем в предварително загрята на 220 грaдуса фурна докато побелее, приблизително 5 мин. Разстиламе отгоре охладената плънка, покриваме с другата кора, мажем с жълтък и нарязваме на парчета. Връщаме във фурната леко намаляваме, да речем до 200 гр., и печем до готовност.
Веднъж сложих и малко настърган кашкавал преди да захлупя с втората кора-
много вкусно стана,но и така в оригинал е супер.Обикновено правя двойна доза, защото храня много гладници.
За себе си я сервирам с
Гаспачо,а за мъжете с
таратор.
Приятен апетит!