Хляб с царевично брашно375г брашно тип 500
125 грис
100 г царевично брашно
300 мл топла вода
4 г суха мая (12 г прясна)
3 ч л сол
1 ч л захар
• Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Оставя се за 20 минути на топло място.
• Брашното(тип 500+грис+царевичното) се пресява на етапи и се замесва еластично тесто,като накрая се добавя солта.
• Тестото се меси в течение на 15-20 минути.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя за 2 часа или докато не увеличи обема си.
• Тавата за печене се посипва с царевично брашно.
• От втасалото тесто се оформя хляба и се поставя в тавата за печене.
• Оставя се за още 1 час като се покрие с намаслено свежо офолио или кърпа.
• Правят се диагонални разрези отгоре.
• Печете в предварително загрята фурна на 230 С около 15 минути. Поставете купа със студена вода на дъното на фурната.
• След 15-тата минута намалете фурната на 200 С и печете още 15 минути.
** Тестото е подходящо за омесване в машина за хляб.Добър Апетит !!! Източник : Carina(kuking.net)