Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Яну, 2018 12:24 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 25 Мар, 2010 11:51 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Фев, 2010 9:03 pm Нед
Мнения: 40
Location: гр СТАМБОЛИИСКИ
Продукти:

брашно около 1200 г
кисело мляко половин кофичка
захар 400 г
яйца 6 бр., един от жълтъците за мазане на козунака като втаса
мая 1 кубче
масло (олио, мас) около 300 г
щипка сол
настъргана кора от лимон
1-2 супени лъжици ракия

Приготвяне:
Кубчето мая се слага в подходяща купа за втасване и се поръсва с щипка сол и захар и чакате да се оводни.

Прибавя се около 100 г хладка вода и брашно, да се образува каша (като боза) и се оставя да втаса (в средата на маята се образува малко кладенЧе).

През това време млчкото, яйцата, лимона, захарта, ракията и половината мазнина се слагат в съда, в които ще месим и леко затопляме.

В тази смес изсипваме втасалата мая и прибавяме по малко брашното, докато се полуЧи малко по-твърдо тесто. С останалата мазнина го месим, а едновременно го удряме 100 пъти в масата (ръсим по масата и по малко брашно).

Оставям го да втасва (като се натисне леко с пръст, дупката бързо се изпълва).

Нарязва се го на топчета по желание, премесват се и пак се оставят да втасват.

Когато са втасали, от тях с ръце се издърпва не много тънка кора и се маже с мазнина, навива се на руло и се засукваш-двата края на кората се въртят в различни посоки (кората може да се намаже с шоколад и да се навие).

Правят се плитки. Поставят се в по-дълбок подмазан и поръсен леко с брашно съд да втасват.

Готови са за печене, когато по повърхността се образуват малки мехурчета. Намазва се с яйце, разбито с малко олио, ръси се и със захар.

Слага се в загрята фурна на 250 градуса и фурната веднага се намалява на 150градуса.
Ако бързо се зачервявя, намалете още градусите.

Преди да започне да втасва се слага и едно червено яйце и козунакът се пече с него.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB