inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:54 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Апр, 2006 10:27 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази рецепта я имам от една приятелка на свекърва ми. Козунакът е много вкусен, а с подправките и плодовете - интересен и различен.

Това е рецептата (оригиналната):

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио (сложих 1/2 ч.ч.олио и 1/2 ч.ч. мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко + 40 г мая
1.200 кг брашно
1/2 ч.л. сода в киселото мляко

Яйцата се разбиват със захарта и леко се затоплят. Маята се разтваря в затоплено пр. мляко с 1 с.л. захар.

В брашното се прави кладенче и се налива част от яйчената смес, киселото мляко и се меси. Прибавя се постепенно и другата смес. Омесва се средно твърдо тесто. Меси се около 10 мин. Готовото тесто се слага в найлонов плик, намазан с олио и се слага в хладилника за 1 нощ.

На сутринта се оставя на топло около 1 час да бухне. размесва се и се оформя по желание - на плитка или като питка.

Може да се сложат стафиди, бадеми или орехови ядки.

Когато бухне козунакът във формата се намазва с жълтък и се поръсва със захар.

Пече се около 40 мин. Ако е необходимо, се слага фолио.

Проверява се с почукване

От себе си добавям подправки: млякото го кипвам с 1 голям дафинов лист, а в тестото прибавям кардамон и лимонова кора.

Плънката е от манго и стафиди, накиснати в кайсиева ракия (само стафидите са напоени с алкохол).

Плета козунака като този тук, само добавям две 'въженца' отгоре и отстрани и четири цветенца. Оформих го като венец в кексова форма.

Вместо манго може да се сложат всякакви други сладки сушени плодове. Мангото е много сладко, но не е ароматно (и е с красив ярко-оранжев цвят 8)).
Купих го от Хит, като цената му не беше по-различна от тази на останалите сушени плодове.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 11:18 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много ми хареса тази рецепта тъй като позволява разделяне на процесите - замесваш вечерта, приготвяш сутринта. За мен това спестява време :)
Направих половин доза за закуска на мъжа ми, но със сигурност можеше да мине и с 1/4, хем нямаше да остане. Замених олиото с разтопено масло (в случая 1/2 пакетче). Сложих повече захар, стафиди и бадеми, защото така се предпочита (нямах под ръка микс от сушени плодове, а съм сигурна че с него щеше още по интересно да стане). Ползвах 1/3 пакетче мая, вместо половин, но пак бухна значително. Разделих го на три парчета и го сплетох като плитка, защото ми е най-просто и подходящо за правоъгърна тава. Покриване с фолио се наложи още на 15-тата минута от печенето, но това си е проблем на фурната, не на рецептата. Все пак беше оценен по достойнство :)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 8:09 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Меги, радвам се, че му хареса :)

Хубавото на тази рецепа е, че е със сода, т.е. тестото не вкисва и може да се съхранява в хладилника няколко дни.
Така че може да се замеси 1/2 или дори цялата доза, пък после да се замрази или да се прави всеки ден по нещо мъничко.

Олиото го оставя "пръхкав", а миризмата му не се усеща.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 11:10 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
О, благодаря много за тази идея!!!
Наистина спестява време (и мозъчен капацитет) когато нещо може да се замразява и след това да се приготвя. Така действам с баничките - правя едно несметно количество с обикновенни точени кори с най-различна плънка и ги замразявам. После цял месец мога да поднасям банички асорти веднъж или дваа седмично (за да не омръзне ;) ). Сега ще се възползвам и от възможностите на това козуначено тесто и ще го пробвам и в други и по-малки варианти :):)
Не мога да не ти се доверя за олиото, макар че се опитвам да избягвам рафинираните мазниние, дори когато не готвя за себе си.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 11:24 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
По мое скромно мнение, олиото, дори и рафинирано, е по-малко вредно от маслото, което, както каза един уважаван съфорумец, също е продукт на химическата промишленост.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 7:23 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Честно казано, едва ли има мазнина, която да издържи на 200 С и да не се разпадне на разни неблагоприятни съединения, така че щом олиото води до по-добри резултати, значи ще е олио :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 11:20 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Биски, имам въпрос за замразяването, тъй като досега не съм замразявала тесто с жива мая. Изчакваш ли тестото да увеличи обема си преди да го замразиш или бактериите все пак преживяват замразяването и могат да си свършат работата и след това :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 11:34 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Меги, тестото се разделя на порции, щом се замеси и се затваря в кутии или пликове.
Щом се размрази, започват да действат дрождите (те май са гъби :roll: , но това са незначителни подробности).


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 1:11 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз лично подмазвам с олио пликчето в което ще замразявам тестото,и така по лесно после го изваждам от там.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 9:35 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря за съветите :) За разделянето на порции нямаше как да не се сетя с този капризен съпруг, който отказва да яде два пъти едно и също в рамките на една седмица и се мръщи на "преработките" на останали от вчера ястия ;) Така че сега във фризера кротуват няколко намазнеи от вътрешната страна пликчета с по около 250 гр. тесто. Не ме питайте колко ток се хаби за печенето на такива порцийки, но семейното щастие е по-важно ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 1:42 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Когато имам своя кухня (дай, Боже), ще си взема мини фурна - за да опека два кроасана на детето, без тежки поражения по околната среда и по фигурата ми


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 3:13 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ти си съкровище :kiss:
Благодаря за идеята!! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2008 10:54 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Получиха се страхотни козуначени кифлички от това тесто!! При замесването след като го размразих в хладилника за една нощ добавих само счукани кайсиеви ядки и бадеми, а после и по едно парченце черен шоколад във всяка кифличка; поръсих обилно със захар. От 200-250 гр. тесто ми излязоха 7 кифлички, но след 3-тата съпругът ми каза, че е преял (!!).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB