Продукти:
брашно около 1200 г кисело мляко половин кофичка захар 400 г яйца 6 бр., един от жълтъците за мазане на козунака като втаса мая 1 кубче масло (олио, мас) около 300 г щипка сол настъргана кора от лимон 1-2 супени лъжици ракия
Приготвяне: Кубчето мая се слага в подходяща купа за втасване и се поръсва с щипка сол и захар и чакате да се оводни.
Прибавя се около 100 г хладка вода и брашно, да се образува каша (като боза) и се оставя да втаса (в средата на маята се образува малко кладенЧе).
През това време млчкото, яйцата, лимона, захарта, ракията и половината мазнина се слагат в съда, в които ще месим и леко затопляме.
В тази смес изсипваме втасалата мая и прибавяме по малко брашното, докато се полуЧи малко по-твърдо тесто. С останалата мазнина го месим, а едновременно го удряме 100 пъти в масата (ръсим по масата и по малко брашно).
Оставям го да втасва (като се натисне леко с пръст, дупката бързо се изпълва).
Нарязва се го на топчета по желание, премесват се и пак се оставят да втасват.
Когато са втасали, от тях с ръце се издърпва не много тънка кора и се маже с мазнина, навива се на руло и се засукваш-двата края на кората се въртят в различни посоки (кората може да се намаже с шоколад и да се навие).
Правят се плитки. Поставят се в по-дълбок подмазан и поръсен леко с брашно съд да втасват.
Готови са за печене, когато по повърхността се образуват малки мехурчета. Намазва се с яйце, разбито с малко олио, ръси се и със захар.
Слага се в загрята фурна на 250 градуса и фурната веднага се намалява на 150градуса. Ако бързо се зачервявя, намалете още градусите.
Преди да започне да втасва се слага и едно червено яйце и козунакът се пече с него.
|