Лудетина спомена, че обича патладжани и докато все още ги има, предлагам нещо интересно. Това сосче е вариация на едно мое любимо ястие -
Аджапсандали.
Продукти:
600 г патладжани, обелени и нарязани на малки кубчета
120 г (2 бр) печени чушки Капия
300-400 г домати
300 г лук
2-3 скилидки чесън
млян джинджифил
червен пипер
бял пипер (по желание)
кориандър - пресен и на зърна
копър и магданоз
Приготвяне:
Патладжаните се посоляват и поставят в пластмасов гевгир, за да се оцеди горчивият им сок. През това време в олио (или топено масло) се запържва нарязания на тънки колелца лук, добавят се чесънът и сухите подправки (без червения пипер). Прибавят се патладжаните, след няколко минути и ситно нарязаните чушки. Може да се налее малко вода, за да се спести от мазнината, или да се приготвя в микровълновата. След като патладжаните се позапържат, се добавят пасираните домати. Сосът къкри на слаб огън, докато придобие нужната гъстота, като се бърка, за да не загори. Съвсем накрая се добавят червения пипер и зелените подправки. При сервиране може да се украси с лимон.
На следващия ден е още по-вкусно.