5 с.л. горчица на прах (синапено брашно)
1 с.л. захар
1/2 ч.л. винен оцет (5 %)
1 с.л. олио
сол на вкус
Синапеното брашно се залива с тънка струйка кипяща вода при непрекъснато разбъркване, докато се получи гъста кашичка. Добавят се останалите съставки.
Съдът (обикновено буркан) се покрива с капак и се оставя на топло за една нощ. На сутринта горчицата е готова, но е толкова люта, че ще ви се насълзят очите, само като отворите бурканчето.
След това могат да се добавят още "екстри" - настърган хрян, пюре от ябълки, бяло вино, подправки, лук и пр. Също така оцетът може да е някакъв ароматизиран.
Основните пропорции са взети от сайта готовим.ру (не помня рецептата на дядо
)