05-06.02.2007
САРМИ ОТ КАЙМА ОТ ХЕК В ЛИСТА ОТ КИТАЙСКО ЗЕЛЕ НА ПАРА С ЛИМОНОВ ДРЕСИНГ
==================================================================
(за четири порции)
Продукти:
========
1 средна китайска зелка
600 г. хек - чистен или филе
1 гл. кромид лук
2 белтъка
120 г. кашкавал
сол и бял пипер на вкус
перата от една вр. пресен лук
За соса - вариант на сос Бешамел:
============================
1/2 л. прясно мляко
4 пълни с.л. брашно, препечено на сух тиган
2 с.л. зехтин
2 жълтъка
30 г. кашкавал, настърган на ситно ренде
30 г. топено сирене
За дресинга:
===========
сокът от един лимон
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. ситнонарязан копър (или щипка копърово семе)
От зелката отрязваме само горната (къдравата) част на разстояние 12-13 см. Разделяме листата и ги бланшираме във вряща, силно подсолена вода по 2 мин. Отцеждаме и оставяме да изстинат.
Рибата - обезкостяваме, освен ако не ползваме филе.
Заедно с почистената глава лук смиламе рибата на машинка за месо или с блендер.
Нарязваме кашкавала на ситни кубчета, белтъците леко посоляваме и поръсваме с малко бял пипер, смесваме ги и ги разбиваме с вилица като добавяме и зехтина.
Рибния фарш смесваме с другите съставки като разбъркваме леко с вилица.
От така приготвената смес поставяме достатъчно количество по средата на едно зелево листо и завиваме стегната сарма. Стараем се сармата да се получи тясна и дълга, като кебапче. Завиваме плътно, защото в плънката не присъства ориз и плънката няма да набъбне.
В подходяща тенджера поставяме приставка за готвене на пара, наливаме вода до 1 пръст под приставката. Във водата изсипваме 1/2 ч.л. копърово семе.
Подреждаме сармите в приставката и варим на пара, под капак, 15 мин.
Сосът приготвяме точно както сос Бешамел, на водна баня, но употребяваме препечено на сух тиган брашно.
Дресингът приготвяме като разбиваме с тел или вилица зехтина, лимоновия сок и копъра.
Зелените пера от лука нарязваме с остър нож на възможно най-ситно.
На дъното на чинията за сервиране сипваме от сосът, върху него подреждаме като пирамида 4 сарми, поливаме с малко от дресинга и поръсваме с нарязания лук.
|