PeshoX написа:
biski, не знам какво имаш предвид под "чудеса".
Вземи една замразена риба, използвай каквато си искаш технология и ми кажи за колко време я размрази. После ми я сготви за останалото от 3-4 минути време. Изобщо не говоря, че високите температури не са препоръчителни.
Хайде, няма да те карам да пробваш това с морковите и чушките за 4-6 минути. Можеш да ми приготвиш една чушка за 6 минути само ако я пуснеш в коксова пещ.
PeshoX, мисля, че е напълно възможно, защото и рибата, и скаридите и "рачешките" рулца (които са "сурими", т.е, пак са от риба и са "менте" рачешки...), които в рецептата не са с големи обеми, се поставят във вече загрята среда, освен това, под похлупак, което много бързо повишава температурата, особено в присъствието на пара.
Разбирам недоверието ти, но все пак, пробвай...
Аз от твърде много години ползвам с голям и постоянен успех една технология, която съм нарекъл
"шоково размразяване", т.е.,
"зеленчуци от фризера директно във врящата вода", когато ще правя супа.
Освен това, от години съм много голям почитател на китайската кухня и на уникалното им готвене в уок - полусферичен тиган, отдолу силен пламък от газова горелка, нищожно количество мазнина, загрята за секунди, продуктите, независимо дали са месо или зеленчуци се нарязват на тънки жулиени, пускат се в уока и бързо и непрекъснато се обръщат от готвача.
Поради особената форма на уока, температурата е почти еднаква по цялата повърхност на тигана, бързото обръщане и изключително голямата повърхност на продуктите довежда до уникалния ефект - отвън прекрасно изпържени, отвътре - хрупкави, почти като сурови, без ни най-малко да са сурови.
За мене това е възможно най-щадящата термична обработка, при това в минимум мазнина.
Е, не забравяй, че китайците имат кулинарна култура от някъде около 3000 години...
Та, мисълта ми беше - що пък не вземеш да пробваш...
Може и да се учудиш, че става...
http://sapiens-as-gurucook.blogspot.com/ - моят кулинарен блог