0,5кг орехови ядки
4 с.л.сол
600мл винен оцет
2 пръчици канела
6 карамфилчета
няколко зърна разноцветен пипер /или черен/
Ядките се измиват и се заливат с литър вода, смесена със солта. Престояват 24ч. След това отново се изплакват, отцеждат и се слагат в стъклен буркан. Оцетът се слага да заври заедно с подправките и още топъл, но не горещ, се излива в буркана – трябва да покрие орехите. Съхранява се на хладно 2-3 седмици преди консумация. Първоначално саламурата помътнява, но след няколко дни отново се избистря.
Маринованите орехи са добри като прибавка към тлъсти печена меса и жълти сирена, а стават и за самостоятелно мезе.
Източник: gazeta.pl
P.S. Когато не ми се чака, просто сварявам орехите в оцет и вода 3:1, заедно с подправките, но ефектът не е същият.
|