Много привлекателен и въздушен десерт. Продаваха се някога подобни сладкишчета и ги наричахме "Хапнеш нещо, глътнеш нищо". Имат много особен вид и ако човек малко си развихри въображението, може да ги нарече и с друго име, например: "Женска радост" , "Момичешка гордост" или нещо друго от този род.
КРЕМБО
-------------
5 белтъка
1 ч.ч. захар
1 с.л. желатин предварително накиснат в 3 с.л. вода
Малко настъргана кора от портокал или лимон
Около 20-25 кръгли фини бисквити
------
300 гр шоколад
100 гр масло
1. Белтъците се поставят в съд върху тенджера с гореща вода (водна баня) и се разбиват до образуване на плътен сняг. Към тях се прибавя желатина, захарта и портокаловата кора. Оставят се да изстинат.
2. Белтъчният сняг се поставя в найлонов плик, на който се изрязва едното ъгълче и се изстисква върху всяка бисквита. Големината на всяко сладкишче зависи от големината на бисквитата. Оставят се на студено да се стегнат (по възможност за около 10 мин в камерата на хладилника)
3. Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня или в микрото и с лъжичка се полива всяко сладкишче или просто се потопява в течния топъл (не горещ) крем.
4. Съхраняват се на студено.
****По избор към белтъчния крем могат да се добавят смлени ядки или течен шоколад, да се глазира с бял шоколад или да се "раира" с бял шоколад.
****Има и друга технология за приготвяне на белтъчния сняг - разбиват се белтъците и в тях на тънка струйка се изсипва топъл , но не горещ гъст захарен сироп (на 1 ч.ч. захар :1-2 с.л. вода)
****Същият десерт може да се приготви с вафлени фунийки за сладолед. Напълват се с белтъчния крем и горната част се потапя в течния шоколад.