inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 24 Мар, 2017 2:38 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Юли, 2005 1:19 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ето ви един истински Deutscher Pflaumenkuchen (Давам рецептата и в оригинал, че да не кажете, че нещо съм смотал при превода. Да няма после Lost In Translation...)

Pflaumenkuchen vom Blech

* Man nehme:
* 500 Gramm Mehl
* 1 Päckchen Hefe
* 1/4 Liter Milch
* 75 Gramm Zucker
* 100 Gramm Margarine
* 1 Ei
* 1 Prise Salz
* 1 Prise Zimt
* 2 1/2 kg Pflaumen

Mehl in eine Backschüssel geben und in der Mitte eine Vertiefung eindrücken. Die Hefe in einer Tasse zerbröckeln und mit 3 EL lauwarmer Milch verrühren. 1 Prise Zucker in die aufgelöste Hefe geben und verrühren. Diese Flüssigkeit in die Vertiefung des Mehls geben und die Backschüssel bei 50 Grad 20 bis 30 Minuten gehen lassen.
Inzwischen die Pflaumen waschen, entsteinen und in zwei Hälften schneiden. Diese in der Mitte einritzen, so dass sie sich gut auseinanderklappen lassen.

Danach Zucker, Salz, Zimt, Margarine, Ei und nach und nach die Milch dazugeben und zu einem Teig verkneten, der sich von der Schüssel lösen lässt. Im noch warmen Backofen wieder 20 bis 30 Minuten gehen lassen.
Den Teig auf ein gefettetes Blech geben und mit den Pflaumen belegen. Bei 200 Grad 25 bis 35 Minuten backen.

Продукти:
половин кило брашно
1 пак. мая
1/4 л мляко
75 г шекер
100 г маргарин (не знам какво против маргарина има Мързеланчо)
1 яйце
1 щипка сол
1 щипка канела
2,5 кила сливи (заменени за смет, събрана при поредната еко-акция на "Стари видри)

Брашното се туря в една длибока купа и в средата му се прави кладенче. В чаша с три с.л. леко затоплено мляко се разтваря маята, добавя се щипка захар. След това тази смес се слага към брашното. Разбърква се добре и се оставя да втаса половин час на 50°С.

В това време се измиват и обезкостяват сливите. Разрязват се на две и всяка половинка се цепва по средата, че да може добре да се разтвори.

Към втасалата смес от брашно и мая се добавят останалите съставки, омесва се тесто, което лесно се отлепя от стените на купата и се поставя отново в още топлата фурна (вече изгасена) да повтаса още половин час.

Тестото се разполага да легне в плитка тавичка, намазана с мазнина или постлана с хартия за печене (от онези, които са част от стандартното оборудване на печката ви, т.е. широки колкото фурната). Сливите се подреждат плътно отгоре.

Пече се 25-35 мин. на 200°С.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2005 1:42 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
100 г маргарин (не знам какво против маргарина има Мързеланчо)
Много просто - маргаринът е причина за много заболявания, поради факта, че е ИЗКУСТВЕНО създадена храна. Прочети и тук. Ясно е, че не може да се избегне напълно употребата му (най-малкото поради ценови причини), но поне можем да я намалим.

Да не говорим, че няма купешки продукт, който да се прави с масло (използва се изразът хидрогени(зи)рани масла, което си е чиста проба маргарин).


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2005 3:03 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моята малка забележчица:
немската захар е по-сладка от нашата, значи, който ще прави сладкиша, да го има предвид.
Върху наредените плодове може да се наръси малко захар, така и на Алеко булката ще може да го хапне ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2005 3:10 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Моята малка забележчица:
немската захар е по-сладка от нашата, значи, който ще прави сладкиша, да го има предвид.
Върху наредените плодове може да се наръси малко захар, така и на Алеко булката ще може да го хапне ;)


Честно да си кажа, за 20 години не забелязах разлика в сладостта на захарта. Само дето немската захар е по-ситна и по-бяла.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2005 6:56 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имам по половин пакет от най-сладката БГ захар и една обикновена немска (Ja). Немската е по-сладка :roll:.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 11:06 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това малко ми звучи като "Чуждата кокошка е патка". Ама знам ли, може и да си права. Трябва да се направи непосредствен сравнителен тест.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 11:10 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Това малко ми звучи като "Чуждата кокошка е патка". Ама знам ли, може и да си права. Трябва да се направи непосредствен сравнителен тест.
И без тест мога да потвърдя верността на твърдението. Че то има разлика в сладостта между българските видове. Например най-слабо сладката захар е "Аякс" и от нея трябва да се слага с около 30% повече от нормалното.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 12:21 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В темата за черешовия кекс vivagd написа:
...За сладоста на захарта сте прави. При нас във Варна бяха пуснали кубинска захар, която я слагат на домашно сварените ракии. Тя е по евтина. Имаме приятели на борсата, но е малко нетактично да ви кажа, че фирми я пакетират и я продават за нормална. С 10/15 ст.на кг. по-евтина и хората се лъжат. По принцип захарта трябва да е ситна и много бяла, но когато суровата е с лошо качество се получава ниска степен на сладък вкус. Затова захарта и солта се пробват на вкус, ако не използвате едни и същи видове/пакетирани/...


Не съм чак такава чуждопоклоничка, но сладкишът определено няма да е вкусен със 75 г българска захар.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 1:48 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ами той и с немската захар не е много сладък. Те и затова дойчовците му бухат отгоре една огромна топка (или както таз се казва) бита сметана.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 2:41 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това за сметаната не го спомена в рецептата :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2005 2:59 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ами то е по желание... За такива като вас, дет все гледат здравословността на яденето, сметана и без това не се препоръчва. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB