Киселото мляко на баба ми е недостижимо по причина, че беше приготвяно от натурално овче мляко без никакви добавки в него...прясното мляко което се предлага в момента е със съмнително съдържание пък и много рядко може да се намери овче...но въпреки това става многократно по-добро от киселото мляко на данон например
рецептата:
прясно мляко, кипва се, можете да продължите веднага, но имайте предвид, че колкото по-гъсто искате да стане киселото ви мляко толкова по-продължително трябва да варите...оставате да се охлади до температура колкото да можете да издържите топлината му с пръст...прибавяте на компотен буркан по 3-4 супени лъжици кисело мляко...разбърквате добре и затваряте буркана...оставате го да изстине бавно...може да го постигнете като го поставите в хладилна чанта или завиете бурканите с одеало например...
това е ....баба ми правеше и сирене ама имам много бегъл спомен за това
има вероятност да не стане киселото мляко ако го заквасвате при прекалено висока температура...тогава бактериите умират...ако е пък много студено...бактериите не можат да се размножават...можете да заквасите млякото с киселото което сте направили вчера или онзи ден, но можете да повтаряте процедурата не повече от 3-4 пъти....след това трябва да си купите от магазина кофичка за да обновите популацията и да започнете цикъла отново
|