Искам да споделя с Вас две рецепти които съм запомнил от наш познат Тома Ушев от Ракитово Велинградско.За жалост и той вече не е между живите.За него бих казал че бе един велик българин с голямо сърце.Готвач от класа.Като бяхме на гости у тях той стъкми кебап от солена домашна сланина.Ето как!
В двора им имаше място където чичо Том си имаше огнище.Накладе набързо огън и докато чакахме да се образува жар ударихме по едно за отскок.След това на издялани пръчки за целта наниза по парченце сланина оваляна в царевично брашно,късче хляб от горната или долната кора,парченце чушка.Шишовете ги пече бавно като обръща нееднократно .Наряза една глава лук на ситно и я пусна в тенджера с парчета сирене която тенджера бе до огнището.Отделяше от шишовете хляба който е поел мазнинката и солта и е чудесно мезе за ракийката.Късовете сланинка и чушки пуска в тенджерата .Когато прибави и последните парчета той похлупи съда и ритмично раздрусваше съда за да може всичко да се смеси.След това на резен хляб поставя по няколко късчета сирене което е поело аромата на сланинката ,парчетата чушки и лук.Нещо невероятно вкусно.
Чушките ги правеше па следния наччин.Изтърбушваше по 20-30 бр.чушки и след като ги почистеше от семето ги измива и напълва с парченце сирене,парченце кашкавал,парченце сланинка.Всяка чушка приготвена така затваряше с капачето на което бе дръжката на чушката.Печеше тези чушки на жарта докато се изпекът добре.Невероятно мезенце за ракия.Бързо лесно и вкусно!
|