Чудех се какво име да му дам и към коя категория да го причисля , накрая реших че ще бъде "Сос от печени домати", но с успех може да бъде наречен "Студена салата от печени домати" или "Гарнитура от печени домати".
Изпълнението е изключително просто, резултататът - също толкова. А историята на това ненамеиновано ястие е следната. Моето домочадие е много кръвожадно и обича да си забива зъбите изключително и главно в пържоли. На балкона имам една електрическа скара, която никога не остава в неупотребяемо състояние. През ден се включва - я за пържола, я за стек, я за кюфтета или пък шишчета.
И какво направих - всеки път като видя че там започва да се извива дим, набързо забивам два-три домата в дървено шишче и слагам на свободното място до пържолата. Ако има повече място, хайде още шишче с домати. След като се опекат доматите ги оставям да изстинат , обелвам ги и нарязвам на едри парчета. Прибавям сол, счукан чесън, магданоз/джоджен или чубрица, поливам със зехтин и поднасям . Полученото е нещо средно между сос и салата. Топиш хляб и похапваш. Много е вкусно, а между другото и месоядците го предпочитат вместо гарнитура.

И за мезе към мастиката става.