Това е по-скоро едно прекрасно белтъчно ястие за веганска кухня отколкото салата в смисъла на комбинация от зеленчуци, но понеже се сервира охладено, го слагам към салатите или студените предястия.
Съставки за 4-6 порции:
• 350 гр. зеленен боб
• 1/2 чаша нахут
• 1 малка глава червен лук
• 2 с.л. зеленчуков бульон (домашно приготвен за предпочитане, но и готов става)
• 1 с.л. балсамов оцет
• 1 с.л. свежи листенца от мащерка, или 1 ч.л. сушена мащерка
• сол и смлян черен пипер на вкус
Нахутът се измива и накисва във вода в съотношение 1:3, за през нощта. Проплаква се отново и се сварява (в тенджера под налягане варенето отнема около 30-40 мин.). След варенето нахутът се проплаква под студена вода и се оцежда.
Зеленият фасул се измива и се отстраняват дръжките. Приготвя се на пара за 5-7 мин., за да остане леко хрупкав. Веднага след топлинната обработка внимателно се слага за 5 мин. в ледено студена вода, след което се подсушава добре (примерно върху домакинска хартия). Шушулките се разрязват по дължина на две и се слагат в широка, плитка купа. Прибявят се сварения нахут и нарязания лук (може да се нареже на полумесеци или на ситно – според предпочитанията).
В малка купа се смесват зеленчуковият бульон, оцетът, мащерката, солта и пиперът. Полученият дресинг се добавя към бобовите и внимателно се разбърква, за да се смесят добре. Оставя се да постои 15 мин. на стайна температура, за да се смесят вкусовете, след което отново се разбърква.
Сервира се със стайна температура или изсудено за 1 час в хладилник.
|