800 г малки октоподчета
1/3 ч.ч. зехтин
2 скилидки счукан чесън
1 ситно ситно нарязана червена чушка
1 с.л. сладък тайландски чили сос /или друг чили сос с малко захар/
2 с.л. настърган кориандър /или 1/2ч.л. сух на прах/
2 с.л. лимонов сок
Отрязваш главата на октоподчетата и изваждаш вътрешностите.Избутваш твърдия хрущял и го махаш. Измиваш и ги смесваш с чесъна и зехтина в купа с капак и мариноваш 3-4 часа.
Изпичаш октоподите на силно сгорещена скара или голям дебел тиган по 5-6 мин. от всяка страна, докато се зачервят. Отцеждаш върху домакинска хартия.
Разбиваш чушката, чили соса, кориандъра и лимоновия сок и заливаш октоподчетата. Сервираш горещи или изстудени в хладилник и няма нужда да обяснявам с какво ги поливаш.
Сега ако се окаже, че и тази любима салата вече съм я пускала, ще умра от срам...
Проверявах старателно де, ама знам ли